3 tipp hogy megkíméld a bútorokat a macskakaparástól

Térkép
Az állatorvos válaszol
Fórum a kisállattartásról
Tegye fel kérdéseit fórumunkban, amit szakembereink rövid idő alatt meg fognak válaszolni
Tudta? Érdekességek
Hasznos információk!
Hasznos információk, érdekességek, kisállattartóknak.
Aktuális információink
Hírek mindennapjainkról
Az Alpha-Vet Állatkórház híroldala
Gyógyszertár kisállatoknak
Kedvencének gyógyszer kell?
Magyarország legnagyobb állatgyógyszertára Székesfehérváron várja a kedves vásárlókat.
Állatmentő szolgálat
Sürgős esetekben hívja
Az Alpha-Vet Állatkórház Állatmentő szolgálata munkanapokon megrendelhető.
Online időpontfoglalás
Foglaljon időpontot online!
Állatkórházunk bevezette az online időpont foglalási rendszerét. Kérjük használja bizalommal.

 

 Klinikánkon 20:00-08:00 között sürgősségi éjszakai betegellátást folytatunk.

• Hivatalos tájékoztató az éjszakai betegellátásról és annak díjairól:
• Tájékoztatjuk, hogy az ALPHA-VET Állatkórházban az éjszakai betegellátás alapdíja jelenleg 25.400 Ft, amely az alapvető klinikai vizsgálatot, továbbá az éjszakai betegellátás rezsi- és munkadíjait foglalja magában. Az egyéb díjköltségeket (pl. gyógyszerdíj, laboratóriumi vizsgálatok díja, műtéti díj, gyógyászati segédeszközök) az alapdíjon felül számítjuk fel, az adott beteg ellátási igényétől függően.


A feltüntetett költségek vállalása esetén készséggel biztosítjuk az Ön tulajdonában lévő kutya vagy macska sürgősségi betegellátását.

 

ado egyszazalek banner

szerethetomunkahelyxlxl korhaz

enoszopos

3 tipp hogy megkíméld a bútorokat a macskakaparástól

KaparásA karomélesítés a macska velejárója, ezt el kell fogadnunk, de nem muszáj amortizált fotelben csücsülnünk! Itt az ideje, hogy átnevelő táborba küldjük a beste állatot, ugyanis át lehet szoktatni a cicát egy sajátbejáratú karomélesítőre, csak időben kell elkezdeni a tanítást! Azoknak sem reménytelen a helyzete, akiknek már idős cicája van, és régóta űzi ezt a hobbit, őket is meg lehet nevelni!

 

 
   

A macskakaparás

 A kaparászás nem csupán a gazdi idegesítésére és a karmok élezésére szolgál, hanem egyben szagminta leadása és a territóriumának megjelölése is. A kutyák ezt úgy oldják meg, hogy a kérdéses területet nemes egyszerűséggel körbepisilik, ezek után lehet választani, hogy kinek mi szimpatikusabb.

A rég bejáratott karomélesítő helyekről nem könnyű az átszoktatás egy kaparófára, de nem is lehetetlen! A megoldás kulcsa a türelem, a türelem és a macskamenta: lógassunk fel egy kis csokorral a kaparófára, biztosak lehetünk benne, hogy cicánk hamarosan ott fogja élesíteni karmait, hogy az ő illata legyen ott. Rá is segíthetünk egy kicsit azzal, ha odarakjuk cicánkat, demonstratív megfogjuk a mancsait és kaparást imitálunk. Már ezzel is otthagyunk egy kis illatmintát, ami jó eséllyel visszacsábítja majd kedvencünket.

Néhány bútormentő tipp

 Ne nézzük kétségbeesetten bútoraink legyalulását, inkább cselekedjünk! Mivel a verbális meggyőzésre a macskák valószínűleg kevésbé fogékonyak, ezért muszáj egyéb eszközöket bevetni: rettentsük el kedvenc bútoraink használatától, kínáljunk fel macskakaparásra alkalmas alternatívákat, rövidítsük meg karmait!

  1. Vegyük el a kedvét a kaparászástól!

 Ez történhet kitartó és rendszeres ráolvasással és fenékre suhintással is, bár a kétes megítélésű erkölcsi győzelmet a macskabarátok, állatvédők, érzékeny lelkületű családtagok kevésbé fogják díjazni. A fedetlen kanapévégek, széklábak, hangfalak igazán csábítanak egy kis karomélesítésre.

Ezeket a bútorokat és kiegészítőket úgy tudjuk megóvni kedvencünktől, ha a macskát kizárjuk azokból a helyiségekből, ahol ilyenek vannak, vagy valamivel egyszerűbb, ha lefújjuk őket macskariasztó spray-vel. A sprayt szükség esetén citromfüves vagy eukaliptuszos illóolajjal is helyettesíthetjük, ezeket sem kedvelik a macskák. Ne használjunk pár cseppnél többet, mert akkor még a szoba közelébe sem jönnek! Kedvelt megoldás a kétoldalú, szinte láthatatlan ragasztó is, bár szerintem esztétikailag akkor már majdnem mindegy. A macska ugyanis nem kedveli a ragadós dolgokat, főleg, ha a mancsáról van szó.

  1. Kínáljunk fel alternatívát!

 KaparásHa nincs a cicánknak karomélesítő helye, akkor ne csodálkozzunk azon, hogy a bútorainkon edz. Ha még nem tettük volna, akkor szerezzünk be kaparófát, vagy macskabújót kaparófás kiegészítővel, vagy macskamentától illatozó lejtős (hegyi) karomélesítőt. Mielőtt a boltban zavarba jönnénk a választéktól, figyeljük meg, hogy eddig hol élesítette karmait kedvencünk:

  • Ha szívesen kaparássza az ajtófélfát és a székek lábait, akkor cédrusból készült kaparófát, vagy kaparófás macskajátszót vásároljunk.
  • Ha cicánk a puhább dolgokat, bőrkanapét, vagy drága perzsaszőnyeget marcangol szívesen, akkor kárpitozott (vagy puha tapintású) macskabújóval vagy kényelmes, ablakba is helyezhető cicafekvővel örvendeztessük meg.
  • Ha a macska elsősorban különösen kemény tárgyakat inzultál, akkor szizál kötéllel körbetekert kaparófát válasszunk. A szizál növényi alapanyagú fonal, amely elvileg macska biztos és ellenáll a legkitartóbb kaparászásnak is, anélkül hogy kárt tenne benne.

 Mindezek mellé, legalábbis az átszoktatás ideje alatt, érdemes egy csokor macskamentát is kiakasztani, vagy bedörzsölni vele az új kaparófát, hogy csalogatóbb legyen.

Termék ajánló link

  1. Kurtítsuk meg karmait!

 A karomvágás teljesen normális dolog egy szobacicánál. A művelet a macska kooperációjával egészen egyszerű, de mivel ez nem mindig jön össze, érdemes B-tervet is készíteni, esetleg bevonni a dologba egy kisebb adag nyugtatót, vagy pár izmos verőlegényt, akik képesek statikus állapotban tartani a jószágot a "műtét" ideje alatt. Nekünk ekkor már csak annyi a dolgunk, hogy a jól megvilágított helyiségben, a megfelelő célszerszámmal lecsípünk egy kicsit a karmok végéből.

 Ezt a műveletet tényleg ne olyan ember végezze, aki technikából elégtelen volt, mert a karmokban erek és idegek futnak, és ha beleremeg a kezünk, akkor nagy fájdalmat okozunk a cicának. Első próbálkozáskor vegyük igénybe egy nálunk sokkal tájékozottabb szakember, például állatorvos segítségét és mi csendes szemlélőként sajátítsuk el a tudnivalókat.

Aki biztosra akar menni, az karomeltávolító műtétet fog kérni, de ezt egyetlen állatbarát sem kívánhatja kedvencének.

Ez nagyon komoly műtét, hiszen az utolsó ujjpercek amputációját jelenti és elég nagy trauma az állatnak. Ettől tehát jobb, ha megkíméljük kedvencünket!

Mindezen tapasztalatok birtokában botorság volna azt állítani, hogy az átnevelés könnyű feladat, sajnos nem, de válogatott pedagógiai eszközökkel és némi türelemmel megtaníthatjuk a legelszántabb bútorcincálónak is, hogy a komód tabu.

A lényeg, hogy ne adjuk fel, mindig jutalmazzuk meg, ha ügyes volt!

Forrás: http://www.haziallat.hu/macska/viselkedes/3-tipp-macskakaparas-ellen/1746/

 

Dr. Somogyi Rita

kórházvezető főállatorvos

1994 novemberében diplomáztam az Állatorvostudományi Egyetemen. Diplomám megszerzése óta hivatásom a munkám. 1994 óta kisállatpraxisban dolgozom

Dr. Mietsch Rita

állatorvos

Egészen kiskoromtól fogva állatorvos akartam lenni, mert különösen érdekesnek és szeretetreméltónak tartom az állatokat és ez a szakma tökéletes lehetőséget nyújt, hogy segítsünk rajtuk.

Dr. Husvéth Zsuzsa

Állatorvos

. Már hallgató koromban a kisállatorvoslás érdekelt, ezért már akkor is sokszor bejártam az egyetem szakrendeléseire , több kisállatorvoslással foglakozó rendelőbe illetve többször részt vettem külföldi szakmai gyakorlatokon is.

Kovács Anita

asszisztens

"Az állatok kiszámíthatatlanok, tehát a mi életünk is kiszámíthatatlan. Kis diadalok és bukások hosszú sorozata, s az embernek igazán szeretnie kell, hogy ne adja fel."

dr. Krebsz Máté

Állatorvos

„Már gyerekkoromban tudtam, hogy az állatok gyógyításának szeretném szentelni magamat. Az egyetem alatti gyakorlatomat az Alpha-Vet Állatkórházban töltöttem. 2015-ben szereztem meg az Állatorvosi Diplomámat, és nagy örömmel csatlakoztam csapathoz. A kisállatokon kívül nagyállatokkal is foglalkozom, kiemelten érdeklődöm a belgyógyászat és a sebészet iránt. „

dr. Márton – Péntek Eszter

Állatorvos

„Gyermekkori álmom vált valóra, amikor 2014-ben megszereztem az állatorvosi diplomámat. Már a képzés alatt is egy kisállatorvosi rendelőben, illetve az egyetemi klinikán szereztem önkéntes munkával gyakorlatot. A mindennapi eseteken túl a belgyógyászat felé specializálódtam, ahol a kutatómunkámat is végeztem.

Berencsik Alexandra

Asszisztens

„2016-ban szereztem meg a Kisállatgyógyászati asszisztens bizonyítványom. A gyakorlatomat itt töltöttem, az Alpha-Vet Állatkórházban. Amióta az eszemet tudom, mindig is imádtam az állatokat, mert tőlük rengeteg szeretetet és hálát lehet kapni. Szeretek itt dolgozni, mert olyan munkám van, amit szeretettel és lelkesedéssel végzek, mert örömmel tölt el a tudat, hogy részese lehetek a gyógyulásuknak. Kedvenc állataim a ló, kutya, macska. Hobbim a lovaglás.”

Hírlevél feliratkozás

 Érdeklődsz az Alpha-Vet Kft. iránt?

Szívesen dolgoznál egy stabil vállalati háttérrel rendelkező, hosszú távú munkalehetőséget biztosító cégnél? Jelentkezz hozzánk! Küldd el önéletrajzodat a karrier(KUKAC)alpha-vet.hu e-mail címre, melyben kérjük, jelöld meg az általad betölteni kívánt munkakört és a bérigényedet.

 

Tudj meg többet kedvencedről!
Hetente küldünk hírlevelet állatvédelemmel, érdekes esetekkel kapcsolatban!
Állatkórházi hírleveleinket olvasva gyarapíthatod tudásod a kedvencedet veszélyeztető betegségekkel kapcsolatban.
Iratkozz fel most és nem maradsz le heti akciós termékeinkről sem!

 
 
Email*
Név*

Elérhetőség

Alpha-Vet Állatkórház
8000 Székesfehérvár,
Homoksor 7.

+3622330754
+36304002117

E-mail: korhaz(KUKAC)alpha-vet.hu

Nyitva tartás:
Hétfő - péntek: 09:00 - 20:00

Ebben az időszakban a kórházi betegek vizsgálatát és kezelését végezzük, ekkor csak az életveszélyes állapotban lévő betegeket és a műtétre érkezőket hívjuk be.

Állatgyógyszertár

Alpha-Vet Állatkórház
8000 Székesfehérvár,
Homoksor 7.

telefon: +36302277220

Állatgyógyszertár nyitva tartás:

Hétfő - Péntek: 7:00 – 20:00
Szombat: 8:00 – 12:00

Állatmentő szolgálat

Állatmentő (nem rohamkocsi):

Kiszállás esetén
időpont egyeztetés szükséges:
+36304002117