Fagyás veszély - Hogyan ismerhetjük fel a fagyási sérüléseket?

Térkép
Az állatorvos válaszol
Fórum a kisállattartásról
Tegye fel kérdéseit fórumunkban, amit szakembereink rövid idő alatt meg fognak válaszolni
Tudta? Érdekességek
Hasznos információk!
Hasznos információk, érdekességek, kisállattartóknak.
Aktuális információink
Hírek mindennapjainkról
Az Alpha-Vet Állatkórház híroldala
Gyógyszertár kisállatoknak
Kedvencének gyógyszer kell?
Magyarország legnagyobb állatgyógyszertára Székesfehérváron várja a kedves vásárlókat.
Állatmentő szolgálat
Sürgős esetekben hívja
Az Alpha-Vet Állatkórház Állatmentő szolgálata munkanapokon megrendelhető.
Online időpontfoglalás
Foglaljon időpontot online!
Állatkórházunk bevezette az online időpont foglalási rendszerét. Kérjük használja bizalommal.

szerethetomunkahelyxlxl korhaz

Fagyás veszély - Hogyan ismerhetjük fel a fagyási sérüléseket?

fagyásAz emberhez viszonyítva ritkábban fordul elő, de fagyos talajon fekve az állatoknál is előfordulhat kiálló, vékony bőrrel fedett testrészeken. A legyengült beteg, keringési és ízületi problémákkal küszködő állatokon akár kihűléssel járó elhullás is lehetséges.

A hideg hatására először helyi érszűkület következik be, ezzel romlik a szövetek oxigén és tápanyag ellátása.

A szöveti hőmérséklet további csökkenésekor a sejten belüli és a sejt közötti térben levő folyadék megfagy. A kis jégkristályok károsítják a sejtfalat, ami a sejthártyák károsodásához vezet.

 

A fagyási sérülésnek különböző fokozatai vannak, súlyosságukat tekintve.

Az elsőfokú fagyás

 • Esetén a bőr kivörösödik, megduzzad a táplálási zavar miatt kialakuló érbénulás

A másodfokú fagyási sérülések

 • Esetén a sejt hártyák és a sejt közötti összekötő struktúrák károsodása miatt a bőrben hólyagok alakulnak ki.

A harmadfokú fagyási sérülés

 • Esetén a hosszan fennálló táplálási zavar miatt a sejtek visszafordíthatatlan károsodásokat szenvednek el, ami elhaláshoz vezet.

A fagyás különböző fokozatainál más és más tünetek jelentkeznek és a kezelése is másképpen történik.

A kezelés:

Az elsőfokú fagyásnál:

 • A bőr bizonyos területen megduzzad, erőteljesen kipirul, a felülete nedvezik, majd a kicsorgó szövetnedvek beszáradása miatt a bőrfelületet száraz pörk fedi. Főleg a kiálló testrészek bőre károsodik, fülcimpa, arcorri rész, lábvégek, herezacskó, péra.
 • A kezelés gyors felmelegítésből és helyileg alkalmazott gyulladáscsökkentő kenőcsök használatából áll.

A másodfokú fagyási sérülésnél:

 • A hidegnek hosszan kitett bőrfelületeken hólyagok, vagy azok összeolvadásából nagyobb kiterjedésű bullák jönnek létre. A hólyagok felrepedése után a bőr felszíne nagyobb területen leválhat, különböző mélységű fekélyeket képezve.
 • A kezelés a gyors felmelegítésből, értágító gyógyszerek alkalmazásából és utókezelésként hámosító kenőcsök használatából áll.

A harmadfokú fagyási sérüléseknél

 • Gyakran az adott testrészt amputálni kell a kiterjedt szövetelhalások miatt. A keringés javítása miatt értágító gyógyszerek és bővérűség keltő kenőcsök is szükségesek lehetnek a gyógyuláshoz.
 • Kihűlés esetén jelentkező sokkos állapot esetén már intenzív kórházi ellátásra van szükség, ami fokozatos felmelegítésből, folyadékterápiából, keringésjavító gyógyszerezésből áll.

A fagyási sérülések elkerülésénél is a megelőzés a legfontosabb teendő:

 • száraz,
 • hőszigetelő fekhely,
 • magas energiatartalmú eleség és
 • rendszeres vízfelvételi lehetőség biztosítása.

Extrém hideg időjárás esetén biztosítsunk fagymentes pihenőhelyet.

 

Dr. Somogyi Rita

kórházvezető főállatorvos

1994 novemberében diplomáztam az Állatorvostudományi Egyetemen. Diplomám megszerzése óta hivatásom a munkám. 1994 óta kisállatpraxisban dolgozom

Dr. Mietsch Rita

állatorvos

Egészen kiskoromtól fogva állatorvos akartam lenni, mert különösen érdekesnek és szeretetreméltónak tartom az állatokat és ez a szakma tökéletes lehetőséget nyújt, hogy segítsünk rajtuk.

Dr. Husvéth Zsuzsa

Állatorvos

. Már hallgató koromban a kisállatorvoslás érdekelt, ezért már akkor is sokszor bejártam az egyetem szakrendeléseire , több kisállatorvoslással foglakozó rendelőbe illetve többször részt vettem külföldi szakmai gyakorlatokon is.

Kovács Anita

asszisztens

"Az állatok kiszámíthatatlanok, tehát a mi életünk is kiszámíthatatlan. Kis diadalok és bukások hosszú sorozata, s az embernek igazán szeretnie kell, hogy ne adja fel."

dr. Krebsz Máté

Állatorvos

„Már gyerekkoromban tudtam, hogy az állatok gyógyításának szeretném szentelni magamat. Az egyetem alatti gyakorlatomat az Alpha-Vet Állatkórházban töltöttem. 2015-ben szereztem meg az Állatorvosi Diplomámat, és nagy örömmel csatlakoztam csapathoz. A kisállatokon kívül nagyállatokkal is foglalkozom, kiemelten érdeklődöm a belgyógyászat és a sebészet iránt. „

dr. Márton – Péntek Eszter

Állatorvos

„Gyermekkori álmom vált valóra, amikor 2014-ben megszereztem az állatorvosi diplomámat. Már a képzés alatt is egy kisállatorvosi rendelőben, illetve az egyetemi klinikán szereztem önkéntes munkával gyakorlatot. A mindennapi eseteken túl a belgyógyászat felé specializálódtam, ahol a kutatómunkámat is végeztem.

Berencsik Alexandra

Asszisztens

„2016-ban szereztem meg a Kisállatgyógyászati asszisztens bizonyítványom. A gyakorlatomat itt töltöttem, az Alpha-Vet Állatkórházban. Amióta az eszemet tudom, mindig is imádtam az állatokat, mert tőlük rengeteg szeretetet és hálát lehet kapni. Szeretek itt dolgozni, mert olyan munkám van, amit szeretettel és lelkesedéssel végzek, mert örömmel tölt el a tudat, hogy részese lehetek a gyógyulásuknak. Kedvenc állataim a ló, kutya, macska. Hobbim a lovaglás.”

Németh Berill

Asszisztens

Németh Berillnek hívnak, jelenleg Székesfehérváron lakom. Körülbelül fél éve költöztem ide Budapestről. Itt Székesfehérváron szereztem meg Állattenyésztő és állategészségügyi technikus végzettségemet, utána költöztem ide. Egészen kicsi korom óta állatokkal szeretnék foglalkozni. 12 éve önkénteskedem különböző állatmenhelyeken. Sokáig rehabilitációs csoportot vezettem az egyik menhelyen, ezzel segítve a kutyák mielőbbi gazdisodását. 17 éve lovagolok, legfőképp a tereplovaglás és a díjugratás körében. Mindig nagy álmom volt az állategészségügyben dolgozni ezért is végeztem el a technikusi képzést. Szerintem nagyon jó, hogy ezt a szakmát választottam. Szeretem a kihívást és ez a munkakör egyáltalán nem mondható monotonnak, hisz minden nap más. Mindig találkozunk érdekes esetekkel.

Sólyom Beatrix

Asszisztens

"Mindig egy jó ügy miatt szerettem volna cselekedni, igaz dolog mellett kiállni. Minden nap tanít, és egy új lehetőséget ad erre. Úgy gondolom, hogy a legtöbb ember számára házi állataink nyújtják az utolsó lehetőséget arra, hogy kapcsolatot teremthessenek az anyatermészettel. Ezért is nagyon fontos vigyázni rájuk. "

Szemenyei Gitta

2013-ban érettségiztem Székesfehérváron és 2015 tavaszán szereztem meg az Állattenyésztő és Állategészségügyi Technikusomat. Szeretem az állatokat, mindig is állatokkal szeretem volna dolgozni, foglalkozni.

Hírlevél feliratkozás

 Érdeklődsz az Alpha-Vet Kft. iránt?

Szívesen dolgoznál egy stabil vállalati háttérrel rendelkező, hosszú távú munkalehetőséget biztosító cégnél? Jelentkezz hozzánk! Küldd el önéletrajzodat a karrier(KUKAC)alpha-vet.hu e-mail címre, melyben kérjük, jelöld meg az általad betölteni kívánt munkakört és a bérigényedet.

 

Tudj meg többet kedvencedről!
Hetente küldünk hírlevelet állatvédelemmel, érdekes esetekkel kapcsolatban!
Állatkórházi hírleveleinket olvasva gyarapíthatod tudásod a kedvencedet veszélyeztető betegségekkel kapcsolatban.
Iratkozz fel most és nem maradsz le heti akciós termékeinkről sem!

 
 
Email*
Név*

Elérhetőség

Alpha-Vet Állatkórház
8000 Székesfehérvár,
Homoksor 7.

+3622330754
+36304002117

E-mail: korhaz(KUKAC)alpha-vet.hu

Nyitva tartás:
Hétfő - péntek: 8:00 - 20:00

Állatgyógyszertár

Alpha-Vet Állatkórház
8000 Székesfehérvár,
Homoksor 7.

telefon: +36302277220

Állatgyógyszertár nyitva tartás:

Hétfő - Péntek: 7:00 – 20:00
Szombat: 8:00 – 12:00

Állatmentő szolgálat

Állatmentő (nem rohamkocsi):

Kiszállás esetén
időpont egyeztetés szükséges:
+36304002117