Bőrgomba

Térkép
Az állatorvos válaszol
Fórum a kisállattartásról
Tegye fel kérdéseit fórumunkban, amit szakembereink rövid idő alatt meg fognak válaszolni
Tudta? Érdekességek
Hasznos információk!
Hasznos információk, érdekességek, kisállattartóknak.
Aktuális információink
Hírek mindennapjainkról
Az Alpha-Vet Állatkórház híroldala
Gyógyszertár kisállatoknak
Kedvencének gyógyszer kell?
Magyarország legnagyobb állatgyógyszertára Székesfehérváron várja a kedves vásárlókat.
Állatmentő szolgálat
Sürgős esetekben hívja
Az Alpha-Vet Állatkórház Állatmentő szolgálata munkanapokon megrendelhető.
Online időpontfoglalás
Foglaljon időpontot online!
Állatkórházunk bevezette az online időpont foglalási rendszerét. Kérjük használja bizalommal.

 

 Klinikánkon 20:00-08:00 között sürgősségi éjszakai betegellátást folytatunk.

• Hivatalos tájékoztató az éjszakai betegellátásról és annak díjairól:
• Tájékoztatjuk, hogy az ALPHA-VET Állatkórházban az éjszakai betegellátás alapdíja jelenleg 25.400 Ft, amely az alapvető klinikai vizsgálatot, továbbá az éjszakai betegellátás rezsi- és munkadíjait foglalja magában. Az egyéb díjköltségeket (pl. gyógyszerdíj, laboratóriumi vizsgálatok díja, műtéti díj, gyógyászati segédeszközök) az alapdíjon felül számítjuk fel, az adott beteg ellátási igényétől függően.


A feltüntetett költségek vállalása esetén készséggel biztosítjuk az Ön tulajdonában lévő kutya vagy macska sürgősségi betegellátását.

 

ado egyszazalek banner

szerethetomunkahelyxlxl korhaz

enoszopos

Bőrgomba

Macska bőrproblémák

 

Zord téli időszakban fertőző betegségektől (leukózis, AIDS, macskanátha) vagy éhezés miatt legyengült szabadban tartott macskáknál kialakulhatnak súlyos bőrtünetek, amelyek okozójaként gyakran gombák tehetők felelőssé.

 Ezen bőrbetegségek terjedésének kedveznek a párzási időszakban kialakuló közvetlen érintkezések is. A macskák gombás bőrbetegségeinek okozói fonalas és élesztőgombák egyaránt lehetnek. A gombák a bőr felső rétegébe fonalakat bocsátanak, így a bőr felszínén fokozott elszarusodás alakul ki, ami fokozott:

 

  • hámlást,
  • korpázást,
  • pikkelyezést és a
  • szőrszálak letöredezését, kihullását idézi elő.

A gombák anyagcseretermékeinek bejutása a szőrhagymába idézi elő a szőrhullást. A fertőzés a karmokra is ráterjedhet, ahol a szaru minőségének romlását idézik elő. A gombák fejlődési alakjai a spórák rendkívül ellenállóak, még kedvezőtlen körülmények között is hónapokig életképesek lehetnek. A fertőzés beteg állattal való érintkezéssel vagy gomba spórákat tartalmazó átvivő anyagokkal (szőrápoló eszközök, fekhelyként használt takarók) terjed.

A bőrfertőzés kialakulásában szerepet játszik a bőr ellenálló képességének meggyengülése és a szervezet ellenálló képességének csökkenése. Emiatt a gombás bőrfertőzések hátterében gyakran áll rühesség, szőrtüszőatkásság, bolhásság vagy allergiás bőrfolyamat.

A tünetek a fertőzéstől számítva 7-10 nap alatt alakulnak ki. A gombák okozta bőrtünetek általában jellegzetesek. Fiatal állatoknál főleg a fejen jelentkeznek kerekded szőrhiányos foltok, a bőrön erős hámlás, pikkelyezés és sebesedés kíséretében.

Mivel viszketegség is előfordulhat, ezért az elváltozott bőrterületek dörzsölése, vakarása miatt a lábakra is átterjedhet a fertőzés. Idősebb állatoknál kevésbé látványosak a tünetek, az egész testen intenzív szőrhullás alakul ki, az aljszőrzet teljesen eltűnik, a szőrszálak letöredeznek. A bunda foltossá és fénytelenné válik. A bőrön korpázás és pörkös sebek megjelenése látható.

A karmok gombás fertőzése esetén a karom megvastagszik, sárgás szürkén elszíneződik, berepedezik, morzsalékonnyá válik, letöredezik. Macskáknál a bőrgombásság kezelése helyileg több héten keresztül alkalmazott fürösztő szerekkel történik, de bizonyos gombafajok ellen létezik védőoltás is. Sok gombafaj az ember bőrén is megtelepedhet, így komoly közegészségügyi jelentőséggel bíró állatbetegségről van szó!

Dr. Somogyi Rita

kórházvezető főállatorvos

1994 novemberében diplomáztam az Állatorvostudományi Egyetemen. Diplomám megszerzése óta hivatásom a munkám. 1994 óta kisállatpraxisban dolgozom

Dr. Mietsch Rita

állatorvos

Egészen kiskoromtól fogva állatorvos akartam lenni, mert különösen érdekesnek és szeretetreméltónak tartom az állatokat és ez a szakma tökéletes lehetőséget nyújt, hogy segítsünk rajtuk.

Dr. Husvéth Zsuzsa

Állatorvos

. Már hallgató koromban a kisállatorvoslás érdekelt, ezért már akkor is sokszor bejártam az egyetem szakrendeléseire , több kisállatorvoslással foglakozó rendelőbe illetve többször részt vettem külföldi szakmai gyakorlatokon is.

Kovács Anita

asszisztens

"Az állatok kiszámíthatatlanok, tehát a mi életünk is kiszámíthatatlan. Kis diadalok és bukások hosszú sorozata, s az embernek igazán szeretnie kell, hogy ne adja fel."

dr. Krebsz Máté

Állatorvos

„Már gyerekkoromban tudtam, hogy az állatok gyógyításának szeretném szentelni magamat. Az egyetem alatti gyakorlatomat az Alpha-Vet Állatkórházban töltöttem. 2015-ben szereztem meg az Állatorvosi Diplomámat, és nagy örömmel csatlakoztam csapathoz. A kisállatokon kívül nagyállatokkal is foglalkozom, kiemelten érdeklődöm a belgyógyászat és a sebészet iránt. „

dr. Márton – Péntek Eszter

Állatorvos

„Gyermekkori álmom vált valóra, amikor 2014-ben megszereztem az állatorvosi diplomámat. Már a képzés alatt is egy kisállatorvosi rendelőben, illetve az egyetemi klinikán szereztem önkéntes munkával gyakorlatot. A mindennapi eseteken túl a belgyógyászat felé specializálódtam, ahol a kutatómunkámat is végeztem.

Berencsik Alexandra

Asszisztens

„2016-ban szereztem meg a Kisállatgyógyászati asszisztens bizonyítványom. A gyakorlatomat itt töltöttem, az Alpha-Vet Állatkórházban. Amióta az eszemet tudom, mindig is imádtam az állatokat, mert tőlük rengeteg szeretetet és hálát lehet kapni. Szeretek itt dolgozni, mert olyan munkám van, amit szeretettel és lelkesedéssel végzek, mert örömmel tölt el a tudat, hogy részese lehetek a gyógyulásuknak. Kedvenc állataim a ló, kutya, macska. Hobbim a lovaglás.”

Hírlevél feliratkozás

 Érdeklődsz az Alpha-Vet Kft. iránt?

Szívesen dolgoznál egy stabil vállalati háttérrel rendelkező, hosszú távú munkalehetőséget biztosító cégnél? Jelentkezz hozzánk! Küldd el önéletrajzodat a karrier(KUKAC)alpha-vet.hu e-mail címre, melyben kérjük, jelöld meg az általad betölteni kívánt munkakört és a bérigényedet.

 

Tudj meg többet kedvencedről!
Hetente küldünk hírlevelet állatvédelemmel, érdekes esetekkel kapcsolatban!
Állatkórházi hírleveleinket olvasva gyarapíthatod tudásod a kedvencedet veszélyeztető betegségekkel kapcsolatban.
Iratkozz fel most és nem maradsz le heti akciós termékeinkről sem!

 
 
Email*
Név*

Elérhetőség

Alpha-Vet Állatkórház
8000 Székesfehérvár,
Homoksor 7.

+3622330754
+36304002117

E-mail: korhaz(KUKAC)alpha-vet.hu

Nyitva tartás:
Hétfő - péntek: 09:00 - 20:00

Ebben az időszakban a kórházi betegek vizsgálatát és kezelését végezzük, ekkor csak az életveszélyes állapotban lévő betegeket és a műtétre érkezőket hívjuk be.

Állatgyógyszertár

Alpha-Vet Állatkórház
8000 Székesfehérvár,
Homoksor 7.

telefon: +36302277220

Állatgyógyszertár nyitva tartás:

Hétfő - Péntek: 7:00 – 20:00
Szombat: 8:00 – 12:00

Állatmentő szolgálat

Állatmentő (nem rohamkocsi):

Kiszállás esetén
időpont egyeztetés szükséges:
+36304002117